Aan de veiligheid op de weg wordt in Nederland veel waarde gehecht. Daarom bestaat er de verplichte APK (Algemeen Periodieke Keuring) Met deze keuring wordt je auto nagekeken op of deze nog steeds voldoet aan de wettelijk gestelde eisen. Afhankelijk van de leeftijd van je auto vind deze keuring om de 3 jaar of elk jaar plaats. Een APK van je auto is over het algemeen niet duur en kan al voor rond de € 30,-. De APK van je auto is zelf vaak niet het probleem, hierbij wordt er alleen gekeken of je auto nog goed werkt en wordt er met name op de veiligheid gelet. En ligt de focus op de werking van bijvoorbeeld je lichten, de spiegels, ruitenwissers, de uitlaat je banden en de deuren.

Wanneer je een al wat oudere auto hebt dan is de kans groot dat er gebreken zijn die eerst verholpen moeten worden voor dat de auto weer APK gekeurd kan worden. Daarom weet jij bij een oudere auto vaak niet waar je aan toe zal zijn, wanneer je de APK van je auto wilt laten keuren. Om toch niet voor grote verassingen en dure reparaties te komen staan hebben we een kleine handleiding samengesteld van de dingen waar je zelf al naar kunt kijken voor je je APK van je auto laat nakijken. Zo kun je beter voorspellen of je auto door de APK komt en of je wellicht iets moet laten maken.

Apk van je auto

Waar kun jezelf op letten bij de APK van je auto?

  • De portieren.

De deuren van een auto moeten goed open en dicht kunnen. Naast de portier deuren geld dit ook voor de achterklep / kofferbak als de motorkap. Deze moeten allen zonder problemen open en dicht kunnen.

  • Banden.

Waar zeer goed opgelet wordt bij een APK van je auto is de minimale profieldiepte van je banden. Deze moet minimaal 1,6 mm zijn. Dit geld ook voor de reserveband.

  • Je uitlaat.

Bij een uitlaat wordt er gekeken of deze niet lekt. Dit kunt jezelf goed horen. De uitlaat zal anders klinken. Bij een klein lek kan het zijn, dat je dit nauwelijks hoort, je zou hiervoor onder de auto kunnen kruipen om dit van dichterbij te kunnen horen.

  • Ruitenwissers.

Je ruitenwissers zijn onmisbaar wanneer het regent. Deze dienen dus goed te werken wanneer ze nodig zijn. Ze mogen geen geluid maken en moeten streeploos het water van je ruiten afvegen.

  • Binnen en buitenspiegels.

Voor de spiegels is het belangrijk dat ze geen breuken en of barsten hebben en dat er geen verwering is toegetreden.

  • Waarschuwingslichten.

Erg belangrijk wanneer je ooit op een vluchtrook moet parkeren of bij het ontstaan van een file en je flink op de rem moet staan. hiermee kun je dan de achterliggende bestuurders waarschuwen dat er hard en op tijd geremd dient te worden. Deze kun je controleren door het contact aan te zetten. Ze zullen aan en uit moeten kunnen gaan wanneer je op het knopje van de waarschuwingslichten drukt.

  • Verlichting.

Dit kun je eenvoudig zelf checken. Al je verlichting hoort goed te werken. Dit kun je eenvoudig zelf vervangen en kun je zelfs een bekeuring voor krijgen wanneer dit niet op orde is. Test zelf de koplampen, de richtingaanwijzers, de remlichten, achteruitrijverlichting en de kentekenplaat verlichting.

Klaar voor de APK, maak dan een afspraak.

Nu je zelf een hoop elementen kunt controleren is het een stuk minder spannend om de APK van je auto te laten controleren. Wanneer een van de genoemde items niet naar behoren werkt dan kun je er vanuit gaan dat dit gemaakt zal moeten worden en kun je hier alvast financieel rekening mee houden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het maken van en APK afspraak. Dit kun je bij veel verschillende garages laten uitvoeren. Wanneer je een bijvoorbeeld een Privé lease auto rijdt. Dan zijn de kosten voor de leasemaatschappij en hoef je ook voor de overige eventuele reparaties niet zelf te betalen. Dit is een van de vele voordelen van een private lease. Je bent nog wel zelf verantwoordelijk voor het op tijd laten uitvoeren van de APK dus let hier wel op. Anders kan je later nalatigheid worden verweten wanneer je de auto wilt terug brengen aan het einde van je Lease contract.

Laat een Reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.