Meer en meer mensen maken gebruiken van auto lease. Bedrijven, particulieren en als werknemer bij een bedrijf kun je nu genieten van de vele voordelen die een private lease of zakelijke lease met zich mee brengt. Je ziet daarom ook steeds meer leasemaatschappijen adverteren met hun aanbod lease auto’s en leasevormen. Een veel gezien item bij het leasen is de bijtelling. In bijna elke reclame of advertentie zie je dat dit wordt vermeld. Maar wat is bijtelling nu precies?
Wat is bijtelling?
Het is heel simpel. Bijtelling geldt alleen voor zakelijke lease rijders en of mensen die een auto via hun werkgever rijden. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijd met de lease auto dan betaal je hier een extra bedrag voor. Wanneer je een auto via je werkgever leaset. Dan telt uw werkgever een bedrag bij je maandelijkse loon op. Dit bedrag wordt de “bijtelling” genoemd.
Bijtelling berekenen.
Nu je weet wat de bijtelling is, wil je vast weten hoe deze berekenend wordt. Op het moment van schrijven (2016) gelden er nog andere regels dan er voor de bijtelling 2017 gaan gelden. Op dit geldt een algemeen bijtellingspercentage van 25%. Naast deze algemene percentage zijn er nog 3 verlaagde categorieën. Deze categorieën en het gebruikte percentage zijn afhankelijk van de CO2 uitstoot van de lease auto. Zo heb je de volgende bijtellingspercentage categorieën.
- 25% Algemeen
- 21% voor zuinige lease auto’s
- 15% voor Hybride (half / semi elektrische) voertuigen.
- 4% voor compleet elektrische auto’s
Let op! Deze bijtellingspercentages gaan vanaf 2017 helemaal op de schop. Daarover zo meteen meer.
Om erachter te komen wat de bijtelling van een bepaalde lease auto is. Kun je de volgende bijtelling berekening toepassen. Indien je auto in 2016 is geregistreerd en stel dat de auto een cataloguswaarde van 40.000 heeft. Met het algemene bijtellingspercentage van 25% komt dat neer op een bijtelling van € 10.000 per jaar wat bij je loon wordt opgeteld. Dat is een maandelijks brutobedrag van € 833,- In dit geval verrekend je werkgever dit bedrag, elke maand met je loon. waardoor je nettoloon lager zal zijn.
Bijtelling 2017.
De bijtelling berekenen voor 2017 ziet er iets anders uit. De overheid gaat met ingang vanaf 1 januari 2017 andere bijtellingspercentages hanteren. Zo wordt het algemene percentage verlaagd naar 22% en geldt dit voor alle lease auto’s behalve de volledig elektrische. Voor deze categorie blijft het percentage van 4% geldig. Dit uiteraard om het zuiniger rijden te stimuleren.
Zo ziet de bijtelling 2017 eruit.
- 4% Voor compleet elektrische auto’s
- 22% voor alle andere auto’s
Wanneer geen bijtelling betalen?
Als je goed hebt opgelet dan weet je nu dat je dit hoeft te betalen, wanneer je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijd. Dit zou je bijna onmogelijk kunnen noemen. Maar er zullen voorbeelden genoeg zijn van mensen die echt heel weinig privé rijden. Let wel op! Je zult een rittenregistratie moeten bijhouden om dit te kunnen aantonen bij de Belastingdienst. Daarnaast moet je een zogenoemde “verklaring geen privégebruik auto” inleveren. Deze vind je op de website van de Belastingdienst.
Naast het spekken van de schatkist wil de overheid met de nieuwe bijtelling percentages. Mensen motiveren om schoner en zuiniger te rijden. Daarom wordt vanaf 2017 Alleen nog het volledig elektrisch rijden beloond met een zeer laag bijtelling tarief. De overige auto’s zoals Hybride lease auto’s worden onder het algemene bijtellingspercentage onder gebracht.
Privé / Private lease.
Het mag al duidelijk zijn. Maar toch nog even voor de complete duidelijkheid van dit artikel. Wanneer men gebruik maakt van een private lease, dan is de bij telling niet van toepassing. Dit komt omdat je dan privé een auto leaset. En niet via je werkgever. Net als een privé auto, wordt ook een private lease auto niet als onderdeel van je inkomen gezien. Je hoeft dat ook niets bij te betalen voor het gebruik hiervan. Of Private lease of een vorm van zakelijke lease interessanter voor je is. Moet je zelf nagaan door hier goed over na te denken en te zien wat de voor en nadelen van de verschillende lease vormen zijn. Kijk bijvoorbeeld hier voor informatie over een financial lease of een short lease.
Als ik voor mijn 4 jaar oude Volkswagen nu 25% bijtelling heb kan ik in 2017 dan ook naar 22%.
Ik lees hier verschillende berichten over.
Beste Hans,
Bedankt voor je vraag.
Vanaf 2017 en voor de aankomende 4 jaar ligt het bijtellingspercentage vast en is deze verdeeld in twee categorieën.
Voor volledig elektrische auto’s is het percentage 4%.
Voor alle andere auto’s is dit 22%.
Met vriendelijke groet,
Leasen24.nl
Antwoord is mij nog niet helmaal duidelijk maar ik begrijp er uit dat auto’s die in 2016 25% bijtelling hadden in 2017 naar 22% gaan.
Correct?
Dat klopt!
Meer informatie over alle wijzigingen m.b.t. autobelastingen vind je hier > https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingen-op-auto-en-motor/inhoud/voorgenomen-wijzigingen-autobelastingen-2017-2020
Ik hoop dat dit je voldoende heeft geholpen.
Of ik heb niet goed gelezen of je antwoord klopt niet. Mijn 4 jaar oude Tiguan blijft gewoon 25%
Duidelijk artikel, bedankt!