De overstap naar elektrische auto’s brengt veel vragen met zich mee, en een van de meest voorkomende is hoe ver een EV kan rijden op een enkele lading; als u zich dit afvraagt, hoeft u niet verder te zoeken.

Een einde maken aan meer dan een eeuw vertrouwen op benzine- en dieselauto’s en overschakelen op elektrische energie is de grootste verandering in de automobiliteit sinds de uitvinding van de auto.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er heel wat onduidelijkheid heerst rond elektrische auto’s, en met minder dan acht jaar tot de benzine- en dieselmodellen uit de showrooms van nieuwe auto’s beginnen te verdwijnen, moeten deze vragen worden beantwoord.

Hier gaan we in op een van de meest voorkomende vragen die mensen hebben, namelijk hoe ver een elektrische auto kan rijden op een lading.

Mercedes EQS

Hoe ver kan een EV rijden met een volle accu?

De EV met de kortste actieradius die je vandaag nieuw kunt kopen, is de Smart EQ ForTwo, die 128 kilometer kan afleggen op één enkele lading, terwijl de Mercedes EQS 450+ het verst komt met een actieradius van 464 kilometer. Als we die extreme uiteinden van de schaal verlaten, is een fatsoenlijke actieradius voor een EV voor het gezin iets van 400 kilometer.

Al deze cijfers zijn echter gebaseerd op officiële tests van de constructeur, en die zijn gebaseerd op wat bekend staat als de wereldwijd geharmoniseerde testprocedure voor lichte voertuigen (WLTP). Wat de actieradius van EV’s betreft, bestaat deze uit een rit van 22 kilometer bij een gemiddelde snelheid van 50 km/u. Dit is niet bepaald de meest uitgebreide beoordeling.

Daarom verschilt de werkelijke actieradius van elektrische auto’s vaak aanzienlijk van de officiële cijfers en kan deze afhangen van een hele reeks factoren.

Temperatuur.

Accu’s houden niet van extreme temperaturen en zijn vooral ongelukkig in de kou. Hoewel de precieze cijfers variëren naargelang de precieze temperaturen en de chemische samenstelling van de batterij, kunnen EV-bestuurders rekenen op een bereik dat 10 tot 30% lager ligt wanneer het koud is.

Dat is nog maar de helft van het verhaal, want als het koud is, is de kans groot dat je de interieurverwarming of elektrische stoelen gebruikt, waardoor de batterij nog meer stroom verbruikt en de actieradius nog verder afneemt.

Met hoge snelheid rijden.

Sneller rijden kost meer energie, terwijl de officiële actieradius van EV’s wordt gemeten op basis van verschillende snelheden. sommige hoog, andere laag. Als je drie uur lang op de snelweg moet rijden, verwacht je dat de actieradius van de batterij minder zal zijn dan het officieel opgegeven getal. Mensen die vooral in de stad rijden, zullen veel dichter in de buurt komen van de officiële actieradius van een EV.

Heuvels en bergen.

Net als snelheid vergt het rijden op hellingen meer energie, wat betekent dat een kilometer bergop rijden meer van de batterij vergt dan een kilometer op vlak terrein.

Zwaar acceleratievermogen.

Een van de meest aantrekkelijke eigenschappen van elektrische auto’s is het feit dat ze al hun vermogen onmiddellijk ontwikkelen, er hoeft niet te worden gewacht tot de motor op volle toeren draait, en dit betekent doorgaans dat er zeer snel wordt geaccelereerd. Maar een dergelijke acceleratie gaat ten koste van de actieradius, want accu’s verliezen sneller actieradius als bestuurders een zware rechtervoet hebben.

Voertuig- en batterij eigenschappen.

Een aantal aspecten van het karakter van een elektrische auto is van invloed op de actieradius. Hoe aerodynamisch een auto door de lucht beweegt is daar één van, net als het gewicht van het voertuig, de verfijning van de accutechnologie, de efficiëntie van de motortechnologie en de doeltreffendheid van het accu management systeem.

Dus hoe ver kan een EV gaan in de echte wereld?

Het is niet mogelijk om een definitief antwoord te geven voor alle elektrische auto’s en alle bestuurders, omdat er gewoon te veel variabelen in het spel zijn. Als vuistregel geldt echter: trek 25% af van de officieel opgegeven actieradius van een middelgrote elektrische auto en je krijgt een ruw idee van hoe ver een EV in de echte wereld kan rijden op een volle lading. Houd er wel rekening mee dat sommige EV’s het beter zullen doen dan dit, terwijl andere het slechter zullen doen.

Hoe haalt u de meeste actieradius uit een EV: Tips voor een groter bereik.

Het feit dat de officiële tests verre van perfect zijn, betekent niet dat het niet de moeite loont om te proberen in de buurt te komen van de opgegeven cijfers van een EV. De volgende tactieken kunnen een elektrische auto verder helpen op een enkele lading (vele zijn ook van toepassing op het maximaliseren van de efficiëntie in benzine- en dieselauto’s):

Maak gebruik van regeneratief remmen.

Elektrische auto’s hebben een functie die regeneratief remmen heet, waarbij de motor als generator fungeert wanneer het gaspedaal wordt losgelaten, waardoor energie die anders verloren zou zijn gegaan, terug in de batterij wordt gevoerd. Regeneratie remt de auto af op een manier die vergelijkbaar is met remmen, en de meeste systemen kunnen in sterkte worden aangepast, waarbij zware regeneratiesystemen de snelheid drastischer verminderen.

Vooruit plannen en anticiperen op het verkeer.

Sterk accelereren en vervolgens moeten remmen voor bijvoorbeeld een rood verkeerslicht is energieverspilling. Door te anticiperen op wat het overige verkeer gaat doen en uw rijgedrag daarop af te stemmen, kunt u de actieradius van een accu optimaal benutten.

Houd uw snelheid laag.

Hoe sneller je rijdt, hoe meer energie je nodig hebt, dus snelwegkilometers kunnen bijzonder zwaar zijn voor de actieradius van een EV. Als u zoveel mogelijk kilometers uit een oplaadbeurt wilt halen, kunt u beter 100 dan 120 km/u rijden.

radius accu elektrische auto

Doe het rustig aan met de airco en de verwarming.

Aanvullende systemen zoals verwarming en airconditioning verbruiken energie van de batterij die anders gebruikt zou kunnen worden om de wielen te laten draaien, dus hoewel u niet in een oncomfortabel warme of koude auto wilt rijden, moet u deze functies alleen gebruiken wanneer u ze nodig hebt en de verwarming of airco niet op maximaal laten draaien tenzij het echt nodig is. Sommige EV’s zijn uitgerust met optionele warmtepompen die efficiënter zijn dan conventionele verwarmingssystemen in de cabine; misschien wilt u hiernaar kijken als u een EV koopt.

Houd uw banden in de gaten.

Banden met een te lage bandenspanning kosten meer energie om te draaien dan banden met de juiste spanning, dus zorg ervoor dat ze binnen de specificaties van de fabrikant blijven. Dit heeft ook voordelen voor de veiligheid, want een auto zal niet zo goed sturen of remmen als de banden de verkeerde spanning hebben.

Verwijder dak- en fietsendragers.

Dakdragers, dakrails en fietsendragers worden natuurlijk niet voor niets gekocht, maar als ze niet worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, haal ze dan van de auto, want ze hebben een negatief effect op de aerodynamica.

Laat een Reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.