Leasing is een financieringsvorm waarbij je (meestal) een auto of andere goederen van een bedrijf huurt. Het verschil met kopen is dat je niet de eigenaar wordt van het gehuurde, maar u kunt er wel gebruik van maken gedurende een overeengekomen periode. Aan het einde van de leaseperiode kunt u het (afhankelijk van de leasevorm) kopen of het teruggeven aan de leasemaatschappij.

Waarom leasen?

Leasen wordt vaak gezien als een aantrekkelijke optie dan kopen, omdat het op de korte termijn goedkoper kan zijn en u meer flexibiliteit geeft. Maar het is belangrijk om de details te begrijpen voordat je een contract tekent. Dit geldt over het algemeen voor alle soorten goederen maar doorgaans hebben we het bij auto’s over leasen.

Wat zijn de verschillende soorten lease overeenkomsten?

Er zijn veel leasevormen er er worden ook steeds nieuwe varianten bedacht. In de kern zijn dit enkele van de populairste lease vormen.

Operational lease: Operationele leases zijn meestal van korte duur en worden vaak gebruikt voor zakelijke doeleinden. Het belangrijkste verschil met een financiële lease is dat u niet hoeft te betalen voor eventuele reparaties of onderhoud.

Financiële leasing: Met een financiële lease wordt u aan het einde van de leaseperiode effectief eigenaar van het bedrijfsmiddel. De betalingen zijn meestal hoger dan bij een operationele lease, maar dit type overeenkomst geeft u meer controle.

Private lease: Private lease wordt steeds populairder, vooral voor auto’s. Bij een private lease betaalt u een vast maandelijks bedrag en hebt u meestal de optie om de auto aan het einde van de leaseperiode te kopen of terug te geven en een nieuwe auto te leasen onder vrijwel dezelfde voorwaarden.

Sale and leaseback: Bij dit type overeenkomst verkoopt u een activum aan een leasemaatschappij en leaset u het vervolgens terug. Dit kan een goede manier zijn om wat geld vrij te maken dat vastzit in een activum.

Huurkoop: Huurkoopovereenkomsten zijn vergelijkbaar met financiële leases, maar bij een huurkoop heeft u de optie om het goed aan het eind van de overeenkomst te kopen.

Wat zijn de voor- en nadelen van leasen?

Het belangrijkste voordeel van leasen is dat het op korte termijn goedkoper kan zijn dan het rechtstreeks kopen van een bedrijfsmiddel. Het geeft u ook meer flexibiliteit omdat u het goed aan het eind van de leaseperiode kunt teruggeven of upgraden naar een nieuwer model.

Het grootste nadeel van leasen is dat u nooit echt eigenaar bent van het bedrijfsmiddel, dus u huurt het in feite gewoon van de leasemaatschappij. Er kunnen ook verborgen kosten en vergoedingen verbonden zijn aan leasing, dus het is belangrijk om de kleine lettertjes te lezen voordat u een contract ondertekent.

Wat zijn enkele zaken die u moet overwegen alvorens te leasen?

Voordat u gaat leasen, is het belangrijk om uw behoeften en budget te overwegen om er zeker van te zijn dat leasen de juiste optie voor u is. U moet zich ook bewust zijn van de kosten en lasten die verbonden zijn aan leasing, evenals eventuele boetes voor vroegtijdige beëindiging. Het is ook een goed idee om aanbiedingen van verschillende bedrijven te vergelijken om er zeker van te zijn dat u de beste deal krijgt.

Laat een Reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.