Je kent het wel de wegen naar Rome, er zijn er veel om uit te kiezen. In de lease is dit hetzelfde, wanneer je een auto wilt leasen heb je de keuze uit ontzettend veel mogelijkheden. Zakelijk gezien kun je gebruik maken van de leasevormen zoals: financial lease en operational lease. Toch is in veel gevallen een privé lease ook in zakelijke situaties een goede optie. Hoewel je zou denken dat een Private lease voor particulieren is. Kan natuurlijk iedereen met een bedrijf een private lease auto nemen. Daarom gaan we wat dieper op de stelling in: Is particulier een auto leasen wat voor jou?

Particulier een auto leasen.

Laten we eerst kijken naar de situatie. Ben je een ondernemer of in loondienst? Hierin zit namelijk een groot verschil. Als ondernemer en bedrijf kun je namelijk kiezen uit meerdere opties. Je kunt zowel kiezen voor een zakelijke lease auto, of een privé lease auto. Ben je in loondienst dan is er naast het kopen van een nieuwe auto of een occasion, alleen nog de optie: particulier een auto leasen. De zogeheten Private lease.

Leasen voor ondernemers

Afhankelijk van je zakelijke situatie kun je voor alle leasevormen kiezen. hieronder lichten we wat situaties toe waarin een bepaalde leasevorm interessant kan zijn.

Startende ondernemer.

Of je nou een ZZP’er of Eenmanszaak bent. Wanneer je net komt kijken is het leasen van een auto in veel gevallen lastig. Je kan tenslotte nog geen financiële garanties bieden. Niet voor de leasemaatschappijen, maar ook niet voor jezelf. Het kan natuurlijk zo zijn, dat het meteen al erg goed gaat met de business. En dat je om die reden ook wel wat budget kan missen voor mobiliteit. Je wilt tenslotte goed voor de dag komen bij je klanten, een goede bedrijfswagen is noodzakelijk voor een efficiënte bedrijfsvoering. Daarbij wil je ook je liquide middelen houden voor eventuele investeringen in je bedrijf. En is het kopen van een auto nog niet interessant genoeg.

Mobiliteit.

Hier komt een lease auto als goede optie om de hoek kijken. Alleen om even terug te refereren op wat ik eerder zei, vallen er al veel opties af. Om een financial of operational lease contract aan te gaan. Zul je over jaarcijfers moeten beschikken en dus enige tijd bestaan. Daarnaast moet je kredietwaardig zijn voor het betreffende bedrag dat je maandelijks aan lease gaat betalen. Het is dan ook vrij logisch dat leasemaatschappijen een bepaalde zekerheid willen. Ze doen namelijk aan risico calculatie en willen, ‘A’ niet dat jij in de schulden komt, omdat achteraf blijkt dat je de auto niet kan betalen. En ‘B’ Omdat hun geen zin hebben om bezig te zijn met schulden op te halen.

Shortlease, Occasion lease en Private lease.

Daarom blijft er voor een startende ondernemer wat minder keuze over. Waar je naar kunt kijken in dit geval is Shortlease, Occasion lease en Private Lease. De eerste leasevorm, de shortlease kan interessant zijn wanneer je voor een korte tijd een auto nodig hebt. De looptijden zijn aanzienlijk korten en kun je al vanaf 1 of 2 maanden een auto leasen. Echter is dit een erg kostbare vorm van leasen. De andere vorm is Occasion lease, deze kan interessant zijn omdat de auto’s al een paar jaar oud zijn en in waarde zijn gedaald. Hierdoor kunnen ze voor een lager maandbedrag in een lease. Dit zou dus ene goede oplossing kunnen zijn. De vraag is dit moet je willen, je hebt namelijk een gebruikte auto en da heeft ook weer z,n voor en nadelen. En is het in verhouding met een nieuwe auto en de andere leasevormen ook niet de goedkoopste oplossing.

Private Lease.

Dan is er nog de Private lease, waarvan iedereen gebruik kan maken. Het grote verschil van de privé lease met de andere en zakelijke leasevormen is dat je bij deze leasevorm de auto niet koopt. Hij wordt dus nooit eigendom van jou. Door deze rede kun je de auto ook niet op je bedrijf balans zetten en afschrijven en de btw terugvragen. Hierdoor is de auto in het maandelijkse leasebedrag wel veel goedkoper en aantrekkelijker. Je hebt dus ook niets met bijtelling te maken. En kunt gewoon je zakelijk gereden kilometers in je administratie voeren.

Zoals je kunt lezen in bovenstaande tekst, is het allemaal erg afhankelijk van wat je wensen zijn en wat je eigen mogelijkheden zijn. De vraag wat de beste optie voor jou als bedrijf is. Kun je het beste met je boekhouder bespreken.

Gevestigde bedrijven.

Wanneer we uitgaan van een bedrijf of onderneming die al een tijd bestaat en het goed doet. Met een gezonde bedrijfsbalans een aantal werknemers in dienst en een mooie toekomst. Dan ligt het lease verhaal net even anders. Het is min of meer al beschreven in de tekst hierboven over leasen voor startende ondernemers. En zul je voor een goed leaseplan het beste met je boekhouder hierna kijken. Het voordeel van een succesvol bedrijf is dat een leasecontract met een operationele of financial lease geen enkel probleem is. Afhankelijk van de grote en benodigdheden voor het bedrijf kun je zelfs het hele wagenpark bij een leasemaatschappij onder brengen. Maar hoe groot of klein je ook bent. Een succesvol bedrijf wil ook z,n liquide middelen behouden om te kunnen investeren en is daarom een zakelijke lease auto een goede oplossing voor de mobiliteit binnen het bedrijf.

Waarom particulier een auto leasen?

Nu je een beetje weet wat er allemaal mogelijk is en welke leaseconstructie in een bepaalde situatie het beste kan werken. Even de voordelen van het auto leasen als particulier. Zoals ik al zijn of je nou een bedrijf of privé persoon bent. Dit maakt niet uit. Iedereen kan een Private lease afsluiten. Afhankelijk van wat je maandelijks hiervoor te besteden hebt natuurlijk. Een Private lease kun je al vinden vanaf zo goedkoop als € 199,- per maand. Dit betreft de kleinere auto modellen, tegenwoordig is het mogelijk om elke auto privé te leasen. Kun je tussen de 1000 en 2000 euro per maand missen en verantwoorden? Dan is niets te gek en alles mogelijk. De dikste Mercedes, Volvo, BMW of Audi kun je zelfs met ene Private lease rijden.

Los van welke auto je neemt. Een privé lease heeft vooral het voordeel van zorgeloos rijden. Met een privé leasecontract is alles voor je geregeld en hoef je naast het vaste maandelijkse leasebedrag zelf alleen nog de brandstof te betalen. Dit De leasemaatschappij regelt alles voor je. En zit er in het maandelijkse bedrag, de wegenbelasting. De verzekeringen, Pechhulp voor onderweg, vervangend vervoer en alle reparaties en onderhoud.

Op onze website vergelijken wij leasemaatschappijen en de verschillende leasevormen. Kijk daarom via onze homepage naar de leasevormen en vind op basis  hiervan de verschillende leasebedrijven. Je kunt ook zoeken op locatie en categorie.

Laat een Reactie achter

  1. Michael

    Handig artikel met nuttige informatie.
    Om de lease prijs te bereken gebruik ik zelf altijd een financial lease calculator, zeer nuttig.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.