Private leasen is in opkomst, eind 2016 reden er al zo,n 70.000 private lease auto’s rond in Nederland en dat te bedenken dat het jaar daarvoor in 2015 dat nog minder dan de helft was. Het is dan ook een mooie oplossing wanneer je toch degelijk wilt auto rijden maar zelf geen nieuwe auto kan betalen. Omdat deze leasevorm nog erg jong is zijn er ook nog weinig wetten en regels vanuit de overheid. Wel is er sinds kort het Keurmerk Private Lease. Deze is door de leasebranche en de consumentenbond opgezet om tussen het grote aanbod van de vele leasemaatschappijen een kwaliteitsnorm neer te zetten en tevens te voorkomen dat mensen te hoge leningen nemen en schulden krijgen.

Private lease en BKR.

Op het moment dat je een Private lease auto gaat rijden dan wordt dit geregistreerd bij de BKR (Bureau Krediet Registratie) Of bij een andere partij die dezelfde diensten aanbied. Deze notering bij het BKR ‘kan’ in de meeste gevallen gevolgen hebben voor toekomstige leningen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een Hypotheek. Wanneer je een huis wilt kopen middels een Hypotheek, dan wordt er bij het BKR een toetsing gedaan. Heb je op dat moment een Private lease auto dan kan dat gevolgen hebben, dit is afhankelijk van het geregistreerde bedrag en het te lenen bedrag voor de hypotheek. Over het algemeen zou dit geen grote problemen moeten opleveren.

De hypotheek is misschien het beste en makkelijkste voorbeeld. Maar ook elke andere lening zal lastiger worden wanneer je al een BKR notering hebt. En dit is maar goed ook, want zo wordt de burger beschermd dat hij te veel schulden heeft en uiteindelijk in de problemen komt.

Omdat een Private lease lening een relatief kleine lening is (afhankelijk van de waarde van de auto) heeft het niet al te veel gevolgen. In samenwerking met het Keurmerk Private Lease is er dan ook vastgesteld dat de leasemaatschappijen een steentje moeten bijdragen aan het feit dat mensen niet in de problemen komen. En wordt er de volgende berekening doorgegeven aan het BKR. De leaseprijs X de looptijd X 65%.

Leasen zonder BKR.

Vraag jezelf eerst goed af of je dit wilt. De mogelijkheden zijn er wel, maar hebben vaak meer nadelen dan voordelen. Er zijn leasemaatschappijen die volgens bepaalde constructies een leasecontract zonder BKR kunnen aanbieden. Deze doen geen toetsing en registreren dan ook de lening niet bij het BKR. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan via buitenlandse banken en financiële instellingen. Op deze manier kun je toch nog een Private lease auto rijden zonder BKR registratie of toetsing.

Dit heeft enkele nadelen, vaak is de rente hoger waardoor je meer betaald en dus een hogere schuld hebt. Ook heeft het een slechte invloed omdat het middel dat jouw beschermt tegen te hoge schulden weg is. Vraag jezelf dus echt af of je dit wilt. Het kan zo zijn dat je over de financiële middelen beschikt maar dit of niet op papier kan waarmaken, of omdat je al meerdere leningen hebt lopen geen andere lening erbij kunt krijgen. Of je deze kunt betalen of niet. In zulke gevallen kan een Private lease zonder BKR een optie zijn.

Ook wij van Leasen24.nl willen mensen niet aansporen leningen af te sluiten die ze uiteindelijk niet kunnen betalen. Ga daarom altijd naar een betrouwbare leasemaatschappij die een BKR registratie en toetsing hanteert. Want ook dit is geen garantie dat je niet in de financiële problemen kunt komen.

Laat een Reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.