Autorijden is tegenwoordig een dure aangelegenheid. Naast de aanschafprijs moet je namelijk rekening houden met de periodieke kosten zoals belasting, verzekering en onderhoud. En dan is er nog het verbruik, dit is afhankelijk van hoe vaak je de auto gebruikt en hoe lang je gemiddelde afstanden zijn. Hoe ouder de auto is, des te groter de kans dat je met mankementen te maken krijgt, wat betekent dat de onderhoudskosten instabiel worden. Veel mensen zijn echter afhankelijk van hun auto voor woon/werk verkeer. Een goede manier om relatief goedkoop auto te rijden en de volledige controle te hebben over je maandelijkse autokosten is het private leasen van een occasion.

Leaseplan occasions: lage en inzichtelijke autokosten.

Leasen wordt meestal gezien als de welbekende ‘auto van de zaak’ die managers en vertegenwoordigers gebruiken voor hun zakelijke ritten en privégebruik. De afgelopen jaren is het leasen van een auto ook steeds populairder onder particulieren. Het belangrijkste voordeel is namelijk dat je in een comfortabele auto rijdt voor een vast en inzichtelijk bedrag zonder dat je een grote investering hoeft te doen of het risico loopt op onverwachte onderhoudskosten. Het maandbedrag wordt opgebouwd uit de autoverzekering, wegenbelasting, rentederving, afschrijving en de verwachte onderhouds- en reparatiekosten. Met een occasion leaseplan met een auto van maximaal 4 jaar oud is het maandelijkse bedrag ook nog eens relatief laag omdat de lagere dagwaarde van de auto ervoor zorgt dat de post afschrijving beduidend lager ligt dan bij een nieuwe auto. Bijtelling geldt alleen bij zakelijke rijders en is bij private lease niet van toepassing.

Waar moet ik op letten bij private leasing van een occasion?

Een occasion leaseplan is voor particulieren een praktische en overzichtelijke manier van autorijden. Daarnaast is het zonder meer goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe auto. Toch is het verstandig om het één en ander op een rijtje te zetten voordat je besluit een occasion te leasen. Je tekent namelijk voor een contract voor langere tijd waar je niet zonder extra kosten onderuit kunt. Omdat leasen gezien wordt als financiering, moet je er rekening mee houden dat het maandbedrag wordt meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Sta je dus op het punt een huis te kopen, dan kan een leasecontract je droomhuis in de weg staan. Maar gelukkig is daar het lagere leasebedrag voor een occasion leaseplan.

Wat bespaar ik met een occasion leaseplan ten opzichte van nieuw kopen?

De concrete besparingen bij een private occasion leaseplan zijn lastig te vergelijken, aangezien iedere auto een andere afschrijving kent. Om toch een beeld te krijgen van de besparing vergelijken we de Renault Twingo (nieuw) en het private leasen van een tweedehands auto van hetzelfde model. We gaan uit van een periode van 4 jaar, een nieuwprijs van €12.000,- en een restwaarde van €3500,- na afloop van de periode. De afschrijving, verzekeringen, belastingen en onderhoudskosten komen in dit geval neer op 340 euro per maand. Het private leasen van een Renault Twingo wordt bij verscheidene leasemaatschappijen al aangeboden voor een maandbedrag van 200 euro per maand. Het verschil is in dit geval maar liefst 140 euro per maand.

Laat een Reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.